mandag 2. september 2013

FRØ


For nokre veker sidan starta eg å samle inn frø. Det er og har vore ganske vått, men eg har teke inn litt frø som har vore til tørk i filterposar i stova til i dag. Dette er frø av Geranium pratense striatum 'Splish Splash' som eg har fått fram frå Magnarfrø i 2010. 
Eg har vore litt forsiktig med å samle frø for vidareformidling for eg har vore usikker på om dei var spiredyktige. Eg gjorde nokre prøvar i fjor og dei frøa spirte godt så i år prøver eg på alvor. Nokre frø skal gå til Frøboksen på Hagegal og noke kjem eg til å sende til STA som eg melde meg inn i, og fekk frø frå i 2012. Frøa som er vist på biletet her var forsåvidt enkle å renske, store frø som lett sleppte frå hamsen, men andre kan vere langt verre. Frøa som vi sender frå skal helst vere reine, ingen er interessert i å få ein pose med rusk og rask. 
Magnar gav det rådet å solde frøa i sil og det var eit godt råd. Eg hadde nokre frøhamsar av Silene asterias og dei var ypperlege å solde i ein tesil.
Eg vonar at det er mange rundt om som no er igang med frøsamling, det tek litt tid, men er veldig kjekt når posane er klar med renska fine frø. 
Ha ein god dag!

7 kommentarer:

 1. Ja, jeg har tenkt på det at det er nok tiden for å samle frø nå. Geranium Splish Splash har jeg sådd en gang, men den døde en vinter, så den er sikkert ikke herdig her :-(

  SvarSlett
 2. Det har blitt noen poser med frø her også, jeg har en tendens til å hamstre litt vel mange av hver sort he he.

  I pakken med planter fra deg står nå en ca 50 cm lang staude med rosa ranker, nydelig er den.
  Men det var ikke noe merkelapp, vet du hvem jeg mener,,,
  Ellers har de andre blitt større å ser ut til å trives godt.

  Klem fra Marit.

  SvarSlett
 3. Samle frø er en fin aktivitet nå på sensommer/tidlig høst:)
  God innhøsting:))

  SvarSlett
 4. Inspirerende innlegg. Jeg har såvidt samlet noen frø hittil. Dvs den yngste jenta mi samlet for meg. Hun syntes det var morsomt, så da har jeg en konvolutt med revebjeller og en med Allium Purple Sensation. Men det er mye mer å hente etterhvert...
  Hagen er jo nesten et uuttømmelig frølager når jeg tenker meg om. Det er bare om å gjøre å nyttiggjøre seg mulighetene.

  SvarSlett
 5. Kor flinke du er som er godt i gang med frøsankinga.
  Denne vinteren har eg tenkt at eg ikkje skal så så mykje stauder.Det tek slik tid med prikling og dei som spirer blir det alt for mange av. Klarer ikkje kaste ein einaste spire :)) Nokre sortar som eg vil ha meir av blir nok samla etterkvart.
  Kos deg vidare i haust hagen din.

  SvarSlett
 6. Da har jeg nettopp vært ute og klippet noen frøstander av geranium. Det har vært opplett en stund i dag, og det gjelder å ta de før de slynges avgårde.
  All ære til deg som renser frøene skikkelig! Noen frø kan det være et putlearbeid å rense, men for en fryd å motta fint rensede frø.

  SvarSlett
 7. Takk for påminnelsen! Nå skal jeg snart komme meg ut å same frø.
  Hva betyr å 'solde frøa i sil'?

  SvarSlett