søndag 1. januar 2012

GODT NYTT ÅR 2012

Helleborus niger i knopp, denne kjøpte eg i potte våren 2011, og planta ho ut i bedet då telen gjekk. Ho har vokse seg godt til og no står ho med mange knoppar som snart er klar for å opne seg.
I dag har eg sjekka haustens staudesådd, og eg kunne berre sjå spiring på eit frø av Helleborus niger.  Eg er vorten veldig glad i alle sortar Helleborus og kjøper frø når eg kjem over dei, så får eg sjå om det kan verte ei samling til slutt. Eg hugsar eg las om juleroser og alle andre Helleborus artar for mange år sidan i Norsk hagetidend og tenkte at dei kunne eg ha lyst på, men det såg vanskeleg ut, eg rekna ikkje med å kunne tilfredsstille krava til planta og langt mindre få tak i planter eller frø.
Men no vert julerosa tilbydd i alle butikkar i heile vinterhalvåret og dei ser ut til å trivast godt. Så no er eg spent på korleis det går med dei som no veks frå frø. Helleborus corsicus som spirte frå frø våren 2011 veks voldsomt, iallefall den som står innimellom to roser. Eg las ein stad at den kunne ta nokre år før Helleborus blomstra, men dei har eit flott og kraftig bladverk som pyntar opp medan eg ventar.
Eg har ei Helleborus orientales som eg kjøpte på eit planteutsalg for noken år sidan og den veks og utviklar seg og fint.  Ikkje har dei vore plaga av sopp heller enno.
Alle mine planter står på sydsida av huset, innimellom stauder og roser som gjev skugge om sommaren og det ser ut til at dei trivast med det. Eg må vel få meg tak i litt kalk å spandere på dei til våren.
I dag er det lett bris, 5,5C og regnbyer.

5 kommentarer:

 1. Å så fin og så mange knopper.
  Klem fra Marit og godt nytt år.

  SvarSlett
 2. Den der blir flott når blomstene åpner seg! Jeg synes også juleroser er flotte, men har ikke fått dem til i feriehagen. Kanskje jeg prøver en krukke på balkongen nå på senvinteren... hm.

  Ønsker deg et godt nytt år! Alltid mye interessant å lese i bloggen din, og kjekt når du deler av kunskapen din!

  SvarSlett
 3. Det er virkelig vakre planter! Det finnes jo så mange fine sorter, at det er lett å bli hekta på disse skjønnhetene:) Så flott å se at din er kommet så langt! Og veldig spennende med spiring av frø! Kan jeg spørre hvor du kjøper frøene? Har hørt at frøene skal sås helt ferske og at frøene som blir kjøpt hos frøfirma, med stor sannsynlighet ikke vil spire. Min viser enda ikke tegn til knopper, den står på nordsiden av huset og får ikke sol i vintermånedene. Ønsker deg et godt nytt år. Klem Ellen.

  SvarSlett
 4. Hei. Kom over denne spennende siden i dag:) Du har gjerne kjenskap til den fra før? Jeg sendte mail og fikk svar at de sendte frø også til Norge:) Her er link: http://www.ashwoodnurseries.com/index.php?option=com_shop_products&cid=29&page=1

  SvarSlett
 5. Kjempefine ElseT:)...jeg har skaffet meg en rødrosa...huser ikke navnet i farta...spent på om den vil bli like bra som "H.niger"...:))

  SvarSlett