søndag 5. februar 2012

Tiriltunge


Den som skal representere dei gule blomane i Anne på Moseplassen sin X-faktor er Lotus corniculatus eller Tiriltunge som er det mest nytta namnet.  Dette er planta som eg forbind med sommar og ein tørr sitjeplass. Ho ser ut til å trivast der andre får vanskar med å overleve. Ho er valgt til kommuneblomst i Fredrikstad. Det er ikkje har visst om planta før eg googla ho i dag at ho har vore brukt til te og som brennvinskrydder då skulle den ha effekt på magen, rota vart nytta som blodrensande middel. Planta vart brukt som omslag på juret til kyrene dersom dei fekk infeksjon i juret. Brukt som plantefargemiddel gav h ein fin gul farge. Eg hugsar eg tykte det vart dumt at ho ikkje hadde blomsterstengel slik at eg kunne bruke henne i markblomstbukettane eg laga som barn, men det er ei plante eg vert glad av. Så no ynskjer eg henne lykke til i konkurransen!

8 kommentarer:

 1. Ja, den er knallgul, og husker også at det var umulig å lage buketter av den. Den var faktisk finest der den stod, som regel i en grøftekant!
  Lykke til!

  SvarSlett
 2. javvist! jeg har tenkt det samme, luringen er ikke så bukett-vennlig. Men litt korte telysbuketter kan den få være med på :)

  SvarSlett
 3. så söt och kan man färga garn med den? den ska jag se efter. Lycka till :)

  SvarSlett
 4. Åååå dette er jo barndomsminner...sammen med blåklokke og rødkløver...herlig:)
  Lykke til med kandidaten:))

  SvarSlett
 5. Nydelig. En mild gulfarge, den
  har jeg aldri hatt...

  Unn :)

  SvarSlett
 6. Det er en artig og fin blomst Else , fint bilde er det også.
  Klem fra Marit.

  SvarSlett
 7. Flotte kandidater du bidrar med og lykke til! Jeg har også sent inn noen bilder.

  SvarSlett
 8. Tenkte nok at det var mange som hadde gode minner til Tiriltunga. I morgon er det dei kvite blomane som skal gjerast stas på. Takk for hyggelege kommentarar.

  SvarSlett